Geschreven voor Aeres Emmeloord, publicatie in magazine BAN.

In het schooljaar 2018 – 2019 start de nieuwe opleiding Plant en Business bij Aeres MBO Emmeloord. In nauwe samenwerking met het brede agrarisch bedrijfsleven is het gelukt om een opleiding te ontwikkelen die aansluit bij de vragen uit de praktijk. Sterker nog, de opleiding is deels ván het agrarisch bedrijfsleven De nieuwe opleiding maakt een brede uitstroom mogelijk en vervangt de huidige akkerbouwopleiding. Die is specifiek gericht op bedrijfsopvolging: jongens en meiden die thuis het agrarisch bedrijf overnemen. De nieuwe opleiding kent maar liefst 5 uitstroomrichtingen, waaronder bedrijfsopvolging. De huidige akkerbouwopleiding van Aeres Emmeloord is de grootste in Nederland en heeft een goede reputatie, zelfs uit Zeeland en Brabant komen elk jaar nieuwe studenten om in Emmeloord de opleiding te volgen. De urgentie om de opleiding aan te passen kwam dan ook vooral vanuit het bedrijfsleven en Agrofoodcluster.

Urgentie vanuit bedrijfsleven

Aeres is partner in het Agrofoodcluster, een landelijk opererend cluster, opgezet en gefinancierd door bedrijven en organisaties uit de open teelt. Veelvuldig komt het onderwerp goed en gekwalificeerd personeel op tafel, het vinden van de juiste mensen is een toenemend probleem. Het groene mbo onderwijs in Noordoostpolder had hier lange tijd geen passend antwoord op. De opleiding richtte zich tenslotte alleen op de bedrijfsopvolgers. Met deze nieuwe opleiding is er wel een antwoord. Uniek hierbij is dat het bedrijfsleven niet langer vanaf de tribune toekijkt maar deelnemer is aan het spel en invloed heeft op het onderwijsaanbod. Maar liefst 14 bedrijven uit het Agrofoodcluster dragen bij aan de nieuwe opleiding: in geld, tijd en materiaal. De financiering van de opleiding komt voor 1/3 uit het bedrijfsleven met daarbij de toezegging om voor de komende 4 jaar elk jaar 100 uur te investeren per bedrijf. Het is voor onderwijsontwikkeling van grote waarde dat het bedrijfsleven op deze manier de urgentie onderstreept.

Learning by doing

In de driejarige opleiding lopen binnen- en buitenwereld door elkaar heen. De student is volop aanwezig in de bedrijven. En naast de student maakt ook de docent kennis met de innovaties in de praktijk. De praktijk maakt op hun beurt kennis met de studenten en de inhoud van het onderwijs. Binnen Aeres Emmeloord is er veel ruimte voor talentontwikkeling en ontwikkelen van vaardigheden en houding. Denk aan alertheid, creativiteit, netwerken en communicatie. Door in te zetten op dat waar de student goed in is en interesse voor heeft creëert de school eigenaarschap onder de studenten. In een meester-gezelconcept trekt een groepje leerlingen voor langere tijd op met een medewerker van een bedrijf om samen een kennisopdracht te realiseren: Learning by doing. Dit gaat een stap verder dan de gebruikelijke stages. De wisselwerking is cruciaal voor verdere ontwikkeling van het onderwijs, de student én het bedrijfsleven.

Constructiever overleg

Een student start in het eerste jaar met een brede oriëntatie: thema’s zoals handel, veredeling, advisering, plantenteelt en bedrijfskunde komen aan bod. Eind tweede jaar kiest de student een uitstroomrichting. Daarbij zijn er vijf opties: Teelt & ondernemerschap, Commercie, handel & verwerking, Kwaliteit & innovatie, Plantgezondheid & advies en Techniek & mechanisatie. Het derde jaar staat volledig in het teken van de gekozen richting. Resultaat is nu al merkbaar, het bedrijfsleven voelt zich eigenaar en dat maakt de gesprekken aan tafel bij Agrofoodcluster anders en constructiever. En ook in de melkveehouderijsector heeft men al aangegeven een opleiding Melkvee&Business wel te zien zitten. Kansen genoeg dus voor groen onderwijs in Noordoostpolder.

 

30 Comments

 1. Hello

  Are you interested in making more money?

  We have an incredible offer for you – 100% automatic and FREE trading robot with an unique algorithm.
  It is very easy to use – you don’t need any prior experience. Comprehensive manual is included.
  You don’t belive us? We have 5 years of strategy results to show you.

  More information: https://gtrader.eu/

 2. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 3. Hi. If you can forward this message to the person who’s responsible for your company’s digital marketing budget/activities I would be very thankful.

  So, I just wanted to drop by and inform you about our company’s existence. We’re simply the BEST business/consumer data provider in Europe when it comes to verified email addresses! Located in Stockholm, Sweden we work with major brands around the globe and we have access to business data in more than 100 countries so no matter who your target customer is, we can most surely provide you with contact emails to your prospects!

  Since we haven’t done business before I would like to offer you a whopping discount of 25% on ANY email database that you purchase from our website. The accuracy is at least 90% GUARANTEED but often we get results up to 95-98% since we constantly validate our data.

  Feel free to browse our ready made email databases here:

  https://mailadresser.nu/en/

  Simply use the voucher code below to activate your unique discount upon purchase:

  FORMCONTACT2019MARCH

  this discount is only valid through April 31st and it’s really AMAZING so HURRY!!!

  Of course you can also customize your inquiry based on various parameters such as company size, industry, turnover etc. If you would like to do that you can do it straight from the “Customize Your Email List” section that you can find in the menu.

  I look forward to your business.

  Best regards,

  Sara

 4. Beste Lezer,

  Na even wat onderzoek gedaan te hebben, kwam ik er al snel achter dat als ik een leuke relatie of date wil vinden dat ik het beste op internet kan kijken. Zo kwam ik er achter dat maar liefst 70% van de nieuwe relaties via internet beginnen. En bijna 90% van de dates online gepland worden!

  Met die statistieken in mijn zak ben ik gaan zoeken en zo kwam ik een flirt en date site tegen en dacht, “laat ik dit eens proberen”. Ik schreef me gratis in, maakte een profiel en binnen enkele uren mijn profiel online te hebben. Kreeg ik al reacties, ik raakte in gesprek en had binnen no time een leuke date.

  Klinkt dit als iets wat jij zou willen proberen? Dan ga ik je helpen, onder deze email staat een gratis aanmeld link en als je daarop klinkt en jezelf aanmeld. Kom ook jij snel in contact met leuke vrijgezellen opzoek naar een leuke date of meer.

  Klik hier voor jouw Gratis Lidmaatschap. [ https://contactdirect.nl/succesvol ]

 5. My name is Pete and I want to share a proven system with you that makes me money while I sleep! This system allows you to TRY the whole thing for F R E E for a whole 30 days! That’s right, you can finally change your future without giving up any sensitive information in advance! I signed up myself just a while ago and I’m already making a nice profit.

  In short, this is probably the BEST THING THAT EVER HAPPENED TO YOU IF YOU TAKE ACTION NOW!!!

  If you’re interested in knowing more about this system, go to http://globalviralmarketing.com/?ref=qkgWOPkN5RoC1NWh and try it out. Again, it’s FREE!

  You can thank me later

  /Pete

 6. Goedendag,

  Waarschijnlijk ontvang je een hoop ongewenste berichten via je contactformulier. Dit komt omdat deze niet beveiligd is en iedereen (inclusief robots) berichten naar je kunnen sturen.

  Ik kan dit eenvoudig voor je oplossen en beveiligen, waardoor je nagenoeg geen ongewenste berichten meer zult ontvangen.

  Mag ik je hiermee helpen?

  Groet,

  Theo Voorn

  contact@socialleader.eu

 7. Ik was je email adres kwijt, maar gelukkig heb ik hem weer gevonden!
  Ben je nog steeds opzoek naar een spannende afspraak?

  Zelf ben ik hier namelijk naar opzoek!
  Wel de lusten zegmaar, maar niet de lasten van een vaste relatie!

  Voor als je niet meer weet wie ik ben, mijn naam is Annet.
  Ik ben 26 jaar en ik hoop niet dat mijn leeftijd een probleem voor je is!

  Ik hoop dat je nog steeds opzoek bent, zodat ik je niet onnodig (en ongewild) een bericht stuur!

  Voor meer informatie mag je ook mijn profiel bekijken, of een afspraak plannen!

  Klik hier om mijn profiel te bekijken [ http://www.secretflirters.com/annet ]


  Let op! Je krijgt naaktfoto’s te zien van mensen die je kent, wees hier discreet mee!
  De minimale leeftijd om je aan te melden is 18 jaar.

Comments are closed.